Maďarské turné bylo úžasné, i když jsme na jejich špičkové týmy tentokrát neměli.

26.01.2014 19:00

První velkou zkušenost s maďarským fotbalem si prožili naši borci i fanoušci na víkendovém zájezdu do země čabajky a perkeltu. 

Zde oficiální stránka turnaje: https://www.lurkoufc.hu/korosztalyos-hirek/2004/20140127-buk-legea-kupa-2004

Po témeř tříhodinové cestě a několika krátkých zastávkách jsme dorazili do lázeňského města Sárvár, kde nás čekal první úžasný zážitek v podobě obrovského Aquaparku. Děti tak mohli dlouhé hodiny sjíždět tobogány a skluzavky, plavat ve vnitřních i venkovních bazénech a blbnout na všechny možné způsoby.

Dospělí si relax užívali v mnoha termálních bazénech a občas si také zařádili i na tobogánech. Po pěti hodinách v léčivých vodách jsme se vydali do Szombathely. Tady nás srdečně přivítali zástupci místního klubu. V příjemné restauraci se k večeři servírovala místní kulinářská specialita, kterou byla hromada špaget s maďarskou směsí a obrovský řízek, pod ktetým nebyl ani talíř vidět. Všichni jsme si moc pochutnali a poté se vydali do přilehlého internátu. Po náročném dnu nemusel kluky ke spánku nikdo dlouze přemlouvat a za několik desítek minut byl na pokojích klid. Toho "využilo" několik členů realizačního týmu k ochutnávce místního pěnivého moku. Číšník každému, jako pozornost podniku, nabídl i malou skleničku domácí pálenky. Na závěr dne proběhlo již tradiční vyhodnocení a příprava na fotbalovou část turné.

Ráno jsme se probudili do krásného sněhobílého dne a po velmi vydatné snídani odcestovali do nedalekéhu města Bük. Na profesionálně zvládnutém turnaji vládla bouřlivá atmosféra  a všude byla cítit velká rivalita nejlepších prvoligových maďarských mužstev, které zde zastupovali jejich mládežnické výběry.

Zde nás čekala konfrontace s absolutní špičkou maďarských fotbalových akademií. Turnaje se účastnilo celkem 10 týmů. Po jednom z Rakouska, Slovenska a České republiky a sedm z Maďarska.

My jsme nejprve po nevýrazném výkonu podlehli Videotonu FC Székesfehérvár 0:4. následně Újpest TE Budapest 0:5. V zápase proti FA Bratislava jsme předvedli náš nejlepší výkon na turnaji a brankou Adama Kuji zvítězili těsně 1:0. Nasazení jsme však nedokázali udržet a domácímu týmu Lurkó UFC Illes Akadémia Szombathely jsme podlehli vysoko 0:7. V utkání o 5.-7. místo jsme nakonec po odevzdaném výkonu prohráli s Gÿory ETO FC Gÿor 0:5. 

Turnaj byl skvělou zkušeností a konečné 7. místo odpovídá našim možnostem. V reálu jsme viděli, jak se hraje fotbal na evropské úrovni. Fyzicky i technicky mnohem vyspělejší hráči z Maďarska a Rakouska ( SK Sturm Graz ) byli "O třídu" lepší a naši kluci na vlastní oči tak mohli vidět, jaké mají rezervy a kam se můžou v jejich věku zlepšovat. Hra našich o rok mladších hráčů, kteří pravidelně nastupovali stejně jako ti starší, se odvíjela převážně na naší polovině a výkonostní rozdíl byl tak ještě více markantní. Skóre jsme, kromě utkání s FA Bratislava vůbec neřešili, protože toto byla opravdu "Velká fotbalová škola", na které jsme měli možnost se naučit mnoho nových věcí.

V brance se představili Patrik Škrovánek a Honza Zálešák. Dále nastoupili Martin Pavlů, Štěpán Škrobák, Sam a Dan Netopilovi, Kryštof Kosíř, Lukáš Pijáček, Sebastian Papež, Martin Mega a Adam Kuja.

Všem řidičům, trenérům a ostatním účastníkům této skvělé akce tak patří srdečné "DĚKUJEME".